Recenze: The Outsiders- Susan Eloise Hinton

9. března 2016 v 21:34 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Po několika měsících váhání a nedostatku odvahy jsem se nakonec překonala a sáhla jsem pro změnu po knize kompletně v anglickém originále. A protože mám dojem, že jsem nemohla vybrat lépe, chtěla bych se s vámi podělit o své dojmy a případně popostrčit podobného strašpytle jako jsem byla já.

Autor: Susan Eloise Hinton
Rok vydání: 2007
První vydání: 1967
Počet stran: 218
Nakladatelství: Puffin Modern Classics
Vyprávění: Ich forma
Anotace: According to Ponyboy, there are two kinds of people in the world: greasers and socs. A soc (short for "social") has money, can get away with just about anything, and has an attitude longer than a limousine. A greaser, on the other hand, always lives on the outside and needs to watch his back. Ponyboy is a greaser, and he's always been proud of it, even willing to rumble against a gang of socs for the sake of his fellow greasers--until one terrible night when his friend Johnny kills a soc. The murder gets under Ponyboy's skin, causing his bifurcated world to crumble and teaching him that pain feels the same whether a soc or a greaser.
 

Recenze: Dítě číslo 44- Tom Rob Smith

12. ledna 2016 v 20:00 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autor: Tom Rob Smith
Název originálu: Child 44
Rok vydání: 2009
Rok vydání originálu: 2008
Počet stran: 384
Nakladatelství: Knižní klub
Série: Lev Děmidov (1. díl)
Překlad: Josef Hanzlík
Vyprávění: Er forma
Anotace: Když strach dokáže umlčet celý národ, alespoň jeden člověk musí vyslovit pravdu... Sovětský svaz, rok 1953. Stalinův železný stisk neustále sílí. Brutální praktiky ministerstva státní bezpečnosti (MGB) nejsou žádným tajemstvím. Režim dokonce občanům přikazuje věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova - válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu - tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst.

Recenze: Neopouštěj mě- Kazuo Ishiguro

4. prosince 2015 v 14:56 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autor: Kazuo Ishiguro
Název originálu: Never Let Me Go
Rok vydání: 2007
Rok vydání originálu: 2005
Počet stran: 272
Nakladatelství: BB art
Překlad: Gisela Kubrichtová
Vyprávění: Ich forma

Kathy H. je jednatřicetiletá opatrovnice dárců orgánů, která se před koncem své pečovatelské kariéry rozpomíná na své bezstarostné dětství v internátní škole Hailsham, školu opředenou množstvím tajemství. Myšlenkami se vrací ke svým kamarádům a vychovatelkám. Jenomže něco je špatně. Všichni studenti jsou celou dobu na něco připravováni. Ale co to je? A proč je pro školu tak důležité zrovna umění a kreativita?
 


Recenze: Harry Potter a relikvie smrti- J.K.Rowlingová

15. listopadu 2015 v 10:27 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autorka: Joanne Kathleen Rowling
Název originálu: Harry Potter and the Deathly Hallows
Rok vydání: 2008
Rok vydání originálu: 2007
Počet stran: 632
Nakladatelství: Albatros
Série: Harry Potter (7. díl)
Překlad: Pavel Medek
Vyprávění: Er forma
Naposledy se vydáváme na cestu plnou dobrodružství s Harry Potterem a jeho oddanými přáteli Ronem a Hermionou. Tentokrát už se tato slavná trojice nevrací do Bradavic. Bývalý ředitel před svou smrtí pověřil Harryho složitým úkolem- najít a zničit viteály, ukryté části duše, lorda Voldemorta a zbavit se tak jednoho z nejmocnějších černokněžníků jednou provždy. Ale nepřepočítal se Brumbál tentokrát? Opravdu zvládne sotva dospělý kouzelník se svými dvěma kamarády překonat tak těžkou zkoušku?

Recenze: Labyrint: Útěk- James Dashner

24. října 2015 v 15:14 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autor: James Dashner
Název originálu: The Maze Runner
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2009
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli
Série: Labyrint (1. díl)
Překlad: Petr Kotrle
Vyprávění: Er forma
Anotace: Když se Thomas probudí ve výtahu, nepamatuje si nic než své křestní jméno. Nemá žádné vzpomínky na rodiče ani na domov a netuší, jak se dostal tam, kde je. Jeho paměť je prázdná.
Není však sám. Když se výtah otevře, Thomas zjistí, že má kolem sebe chlapce, kteří ho uvítají na Place, širokém prostranství uzavřeném vysokými kamennými zdmi.
Placeři, jak si jeho obyvatelé říkají, nevědí, proč nebo jak se tam ocitli. Kam jejich paměť sahá, vědí jen to, že každý den se otevřou kamenné brány do labyrintu, jenž je obklopuje. A stejně tak se každou noc pevně zavřou. Jednou za měsíc přiveze výtah nového chlapce. A nikdo nechce zůstat v labyrintu po setmění.
Thomasův příchod Placeři očekávali. Ale další den se objeví dívka - vůbec první, která na Plac dorazila. A ještě překvapivější je zpráva, kterou jim doručí. Placeři byli vždy přesvědčení, že když se jim podaří labyrint kolem Placu vyřešit, najdou cestu domů... ať je to kdekoli. Ale čím dál víc se zdá, že Labyrint řešení nemá.
Dívčin příchod nevysvětlitelně způsobí, že si Thomas začně připadat jiný. Něco mu říká, že by mohl znát některé odpovědi - kdyby našel způsob, jak se dostat k temným tajemstvím uzamčeným v jeho mysli.

Knižní TAG 01

17. října 2015 v 15:52 | Bookeaterka |  Knižní TAGy apod.
Jelikož jsem se sedmým dílem Harryho Pottera stále ještě témeř na začátku a chvíli potrvá, než se zde objeví recenze, tak ať tu není úplně mrtvo, napadlo mě vyplnit nějaký ten knižní TAG. Zaujal mě jeden na blogu moje-iluze.blog.cz tady. Jestli chcete, můžete ho vyplnit také a dát mi odkaz do komentářů, ráda si přečtu i vaše odpovědi.
Já jsem si vyplňování opravdu užila. :)

Recenze: Doctor Who: Závoj smutku- Tommy Donbavand

12. října 2015 v 17:03 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autor: Tommy Donbavand
Název originálu: Doctor Who: The Shroud of Sorrow
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2013
Počet stran: 252
Nakladatelství: JOTA
Série: Doctor Who (1. díl)
Překlad: Tomáš Oakland
Vyprávění: Er forma

Vydejte se za dobrodružstvím se záhadným Doktorem, mimozemšťanem a Pánem času, který cestuje ve své modré budce TARDIS časem a prostorem napříč celým vesmírem. Se Závojem smutku se dostáváme do minulosti, 23. listopadu 1963, den po hrůzném atentátu na J. F. Kennedyho. Celá Země se noří do smutku a tváře mrtvých se derou do našeho světa, vynořují se odevšad, promlouvají a vykřikují... Dokáže se Doktor ponořit do svého smutku, aby i tentokrát zachránil lidstvo?

Recenze: Harry Potter a princ dvojí krve- J.K.Rowlingová

9. října 2015 v 18:00 | Bookeaterka |  Knižní recenze
Autorka: Joanne Kathleen Rowling
Název originálu: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Rok vydání: 2009
Rok vydání originálu: 2005
Počet stran: 533
Nakladatelství: Albatros
Série: Harry Potter (6. díl)
Překlad: Pavel Medek
Vyprávění: Er forma

Začátek konce se blíží...Přesto, že zlo nabývá na síle a dále už se neskrývá jen v koutech, Harry nastupuje po šesté i s přáteli do Bradavic. Profesor Brumbál drží svůj slib a snaží se Harrymu malinko poodkrýt tajemství Voldemortovi nesmrtelnosti. V rámci toho zaúkoluje svého oblíbeného studenta nejednou složitou a nebezpečnou misí. Nepřecenil ho tentokrát? Opravdu Harry zvládne všechny úkoly?

Knižní recenze (řazené dle autora)

9. října 2015 v 15:27 | Bookeaterka |  Seznamy recenzí
Pro náročné vám sem dávám i abecední řazení podle jmen autorů.

Knižní recenze (řazené abecedně)

9. října 2015 v 15:10 | Bookeaterka |  Seznamy recenzí
Najdete zde abecedně seřazené všechny mé knižní recenze. Možná trochu netypicky jsem i jednotlivé díly série seřadila podle abecedy. Pro jistotu jsem ale připsala, o který díl se jedná. Snad s tím nikdo nebude mít problém. Kdyby se vám něco nezdálo, nebojte se ozvat do komentářů :)

"Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla."